Головна » Статті » Новини ліцею

Година духовності "Введення в храм Пречистої Богородиці"

 

 Свята в честь Пресвятої Богородиці в нашому церковному календарі займають перше місце після свят Господніх. Головне завдання Богородичних свят – це показати нам велич, гідність і святість Пречистої Діви Марії, Її роль у відкупленні людського роду та заохотити нас до її вшанування і наслідування. Найбільші Богородичні Свята, такі, як Різдво й Успіння говорять нам про перші та останні хвилини Її життя на землі. Одиноке свято, яке нам висвітлює дитинство Пресвятої Богоматері – це свято Введення в храм, яке святкуємо 4 грудня. В багатьох Богослужіннях воно має назву: «Вхід у храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії».

      Церковна легенда повідомляє, що бездітні Іоаким і Анна, молячись богові, обіцяли, коли у них з’явиться дитина, присвятити її богу, тобто віддати у монастир на виховання.

Коли народилась Марія, Іоаким одразу ж хотів виконати обітницю, але Анна умовила чоловіка почекати, поки дівчинці виповниться три роки. Час біг швидко. І ось батьки Марії та родичі у супроводі «хору непорочних дів» і «ангелів небесних» попрямували до Єрусалимського храму. Через три дні вони наблизилися до храму, але залишилося ще подолати 15 досить стрімких сходинок, щоб увійти до нього. Тоді-то трьохрічна дівчинка самостійно піднялася сходами і стала біля дверей храму. Так описують події невідомі автори, щоб підкреслити незвичайність дівчинки, майбутньої богоматері.

Первосвященик Захарія одразу ж повів дівча до тієї частини храму, де лежав камінь від першого Єрусалимського храму. Хоча вхід для сторонніх туди був суворо заборонений, та й сам він мав на це право лише один раз на рік. На камені в день очищення завжди стояла кадильниця з фіміамом. Потім Захарія познайомив Марію з ровесницями, які теж були віддані на виховання у храм. Під керівництвом досвідчених наставників дівчатка молились, читали «святе письмо», займалися рукоділлям і чекали, коли їм виповниться чотирнадцять років, щоб отримати дозвіл вийти за кого-небудь заміж. На дев’ятому році життя Марія залишилася сиротою, помер її батько, а потім і мати. Однак церква не лишила дівчину в біді.

Категорія: Новини ліцею | Додав: dptnz (04.12.2015)
Переглядів: 1399 | Рейтинг: 0.0/0